fredag 17 april 2009

Tio bra tips för godare paj

En god paj ska ha tunt frasigt skal, saftig fyllning och smakfullt utseende.

Gör pajdegen i tid. Pajdeg får inte vara varm.

Blanda kalla ingredienser, helst i matberedare, och ge degen minst en timme i kylskåp.

Köp en bra pajform. Teflonformar gör att pajdegen släpper lätt. Formar med löstagbar kant är att föredra.

Kavla degen. Stressa inte och tryck ut den i pajformen med fingrarna. Kavla i stället och rulla upp lätt mjölad deg på kaveln. Sedan är det bara att rulla ut den i lätt smord form.

Förgrädda. Glöm inte att förgrädda pajskalet utan fyllning. Kanten brukar visserligen sjunka ihop lite, men det gör inget. Belöningen blir ett läckert, frasigt pajskal, även i botten.

Fast fyllning. Snåla inte med ägg i fyllningen. Det är viktigt att pajfyllningen verkligen "stannar" under gräddningen. Ta inte med alla äggulor om du vill ha riktigt fast fyllning. Undvik alltför fet ost i fyllningen. Se också till att osten har bra smältegenskaper. Mozzarellaost, antingen det är den äkta eller den är gjord utanför Italien, är ett bra val.

Fräs grönsakerna. Strimla och fräs grönsakerna med lite matfett innan de läggs i pajen. Det är viktigt att grönsakerna ges tid att ånga av för att inte pajen ska bli för vattnig.

Täck mot slutet. Håll koll på pajen mot slutet av gräddningen. Ibland måste man täcka över pajen med lite folie för att den inte ska bli för mörk på ytan.

Låt pajen sätta sig. Vänta med kniven. Alla pajer måste ges tid att sätta sig innan de delas upp i portionsbitar.

Glöm inte grönsakerna. Alla pajer är förhållandevis feta och kräver rikligt med grönsaker - utan dressing -- för att måltiden ska bli nyttig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Om mig

Mitt foto
En kvinna mitt i livet. Som ser framåt, mot nya spännande mål..... Motto: "Det gör inget om man är vacker - bara man är snäll"