lördag 18 april 2009

Ailis Grynost (modern tillagning)

5 l mjölk 3%
2 msk ostlöpe
1 burk Gammaldags messmör, 400 g
2 dl vispgrädde

Gör så här:
Hetta upp mjölken till precis under kokpunkten (ca + 90 gr). Den får inte koka. Låt mjölken svalna till 37 grader. Häll i ostlöpe och rör om. Låt stå i ca 1½ timme tills mjölken stelnat. Skär sönder ostmassan. Häll upp ostmassan i ett durkslag och låt vasslen rinna av i ett kärl. Koka upp 1 dl av vasslen och rör i messmöret. Låt svalna. Rör i messmörsvasslen i den gryniga ostmassan.
Vispa grädden, blanda ner den vispade grädden i ostmassan och rör om. Grynosten är klar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Om mig

Mitt foto
En kvinna mitt i livet. Som ser framåt, mot nya spännande mål..... Motto: "Det gör inget om man är vacker - bara man är snäll"