Ingredienser:
1 + 10 dl grovt rågmjöl, vatten (Du kan också använda rågsikt)
Dag 1
Blanda 1 dl fingervarmt vatten, 40°, med 1 dl grovt rågmjöl i en rostfri eller glasskål på 3-4 liter. Täck med handduk eller plastfolie. Ställ varmt, gärna nära ett element tre dagar. Rör om varje dag i skålen med en rostfri eller plastsked.
Dag 4
Tillsätt 1 liter fingervarmt vatten, 40°, och 10 dl grovt rågmjöl. Rör ihop till en lös deg. Låt stå ett dygn i rumstemperatur utan handduken/foliet.
Dag 5
Nu är surdegen klar. Dela upp den i 10 burkar á 1 1/2 dl. Du kan också hälla surdegen i plastpåsar. Frys in de satser som du inte tänker använda under veckan.
Degen kan förvaras i frys ca ett år, i kylskåp fem dagar.
Ny surdeg:
När du har en förpackning kvar, använder du den som vore det dag 4 ovan och på ett dygn har du en ny sats att frysa in och använda till goda, aromatiska bröd med god skärfasthet (smular mindre).
Obs!
Surdegen skall ha rumstemperatur vid användningen, så kom ihåg att ta fram den i god tid ur frys eller kylskåp.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar